perjantai 24. huhtikuuta 2015

Vaikutusta hevosen hyvinvointiin

Viime viikolla Fasulla oli rennompi viikko kun maanantaina kävi hieroja. Fasu sai taas kraniosakraali hoidon, joka viimeksi tehtiin tammikuussa. Ongelma-alueena Fasulla on lantio, kuten myös aiemmilla kerroilla. Sain ohjeeksi tehdä paljon peruutusharjoituksia sekä venytellä Fasun etu- ja takajalkoja. Takajalkoja olin aiemminkin venyttänyt, mutta vain taaksepäin. Nyt venytän jalkoja eteenpäin. Hoidon jälkeen kävin taluttelemassa Fasua n. 15min ja vein tarhaan loimi päällä. Pari päivää tehtiin maastakäsittelyä ja torstaina pääsin taas selkään. Keskiviikkona Fasu pukitteli innoissaan tarhassa, taisi hoito tehdä hyvää. :) Torstain ratsastus oli melko vauhdikasta, vaikka menin varmuuden vuoksi maneesissa. Varsinkaan laukassa ei löytynyt jarruja ja Fasu halusi laukata pitkään.


Talvikarvan alta paljastuu ihanan kiiltävä karva.

Vajaa viikko sitten lisäsin Fasun ruokintaan taas MSM-jauheen, jota se söi syksyllä jännevamman vuoksi. Tammikuisessa hengitystietähystyksessä Fasulta löytyi kurkunpään edestä huomattavan paljon rakkuloita (lymphoid hyperplasia). Googlettamalla löysin samankaltaisia kuvia, alla esimerkki. Olen lukenut joidenkin hevosten saaneen helpotusta puhkuriin MSM + C-vitamiini yhdistelmästä. Vaikka Fasulla ei todettu puhkuria, ajattelin silti kokeilla tuota. Ei siitä ainakaan haittaa ole. MSM nimittäin myös soveltuu mm. varmistamaan nivelten liikkuvuutta ja poistamaan lihasjäykkyyttä.


Kuva: http://www.vetnext.com
Aina ratsastuksen jälkeen Fasulle jäi painaumat tammikuussa ostamieni Kiefferin suitsien tavallisesta suorasta otsapannasta. Hevoselle voi tulla päänsärkyä väärin istuvasta otsapannasta. Tilasin Rovaniemen Horse Sportilta ihanan aidoilla Swarovski kristalleilla koristellun kaarevan Schockemöhle Sports Cinderella otsapannan. Uusi otsapanta on vähän pidempi kuin edellinen eikä siitä jää painaumia.
Tänään tuli Ellab eläinlaboratoriosta lantanäytteen tulokset.

EPG: 0
kolit: 56 000 kpl/g
home: 0
hemolyyttiset bakteerit: 0
pH: 6,7

Tulokset olivat siis ihan ok. Koleja saisi olla enemmänkin, 50 000-100 000 kpl/g on hyvin koleja, yli 100 000 kpl/g on erittäin hyvin koleja. Oikea suoliston pH hevosella on n. 6,5-7. Ajattelin koittaa nostaa pH:ta vähän ruokasoodalla jotta kolit viihtyisivät paremmin. Kolit eivät siis viihdy happamassa.


Tällaisia juttuja tällä kertaa, oliko mielenkiintoista? :D

2 kommenttia: