tiistai 24. helmikuuta 2015

Oivalluksia ratsastustunnilla


Torstaina meillä oli Fasun kanssa ihan ensimmäinen yhteinen ratsastustunti, yksityistunti. Olen kyllä olevinani ratsastanut Fasua kunnolla silloin kun ollaan menty koulua, mutta en enää yhtään ihmettele miksi se ei yleensä ole mennyt kovin kummoisesti. Fasu on mennyt aika etupainoisesti ja ollut ajoittain raskas ratsastaa edestä. En ole saanut sitä koottua tarpeeksi vaan se on mennyt pitkänä. Olen antanut sille liikaa vapauksia.

Kun tunnilla ensin otin ohjat käteen, alettiin heti hidastaa käyntiä. Yleensä itse olen tehnyt päinvastoin jotta Fasu olisi hereillä. Nyt alettiin koota käyntiä hidastamalla vauhtia puolipidätteillä ja pyytämällä pohkeella terävyyttä. Tehtiin pysähdyksiä. Fasu aina hiipii ennen kuin pysähtyy. Sitä ei saa tapahtua. Minun täytyy pitää käteni koko ajan samalla paikalla, eikä siirtää niitä reilusti eteenpäin kuten aina ennen on tapahtunut kun olen pysäyttänyt hevosen. Eikä hevosen vastustellessa ohja saa lipua pidemmäksi. Pysähdykset alkoivat sujua ja Fasu myötäsi niskasta kun oli pysähtynyt.

Siirryttiin kevyeen raviin ja tehtiin joka kulmassa voltti. Oikeaan kierrokseen minun piti kääntää omaa vartaloani vähän enemmän liikkeen suuntaan voltilla, vasen oli parempi. Ravissa tavoitteena myös terävä ravi, puolipidätteiden ja pohkeen avulla. Fasu alkoi mennä jo pyöreämmin.

Harjoitusravissa tehtiin kulmat oikein tarkasti. Pitkillä sivuilla tehtiin avotaivutusta. Epäilin vähän että mitenhän menee, kun ei olla Fasun kanssa ravissa avoa menty paljoa, mutta sehän menikin hyvin.

Lopuksi vielä kevyttä ravia. Fasu tuntui tosi mukavalta, ihan erilaiselta kuin yleensä. Opin tunnilla asioita joita ei aikoinaan tavallisilla ratsastustunneilla ole opetettu. En sitten tiedä ovatko nuo asioita joita pitäisi osata itse oivaltaa? Tunnin jälkeen Fasu oli ihan hikinen. Kylmäsin jalat, pesin hiet ja kuivasin. Laitoin hetkeksi villaloimen ja vein tarhaan. Vaihdoin vielä myöhemmin villaloimen sadeloimeen.

Tällä viikolla uudelleen tunnille! :)

Kuva viime kesältä. Niitä kertoja jolloin yhteistyö sujui ihan mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti