perjantai 2. tammikuuta 2015

Klinikalla


Fasun karsinassa potkiminen ei sitten kuitenkaan loppunut. Helpotti kahdeksi päiväksi, mutta sunnuntaiaamuna potki taas vimmatusti karsinan ovea vaikka oli jo saanut heinää. Soitin päivystävän eläinlääkärin tutkimaan, mutta eihän hän voinut kuin ulkoisesti tutkia ja kaikki vaikutti normaalilta.

"Status: Virkeä. Limakalvot vaaleanpunaiset ja kosteat, imusolmukkeet ok, sydän- ja hengitysäänet ok, suolistoäänet normaalit. Digitaalipulssit ok, kavioiden lämpö ok. Ei arista selän painelua."

Eläinlääkäri antoi varmuuden vuoksi kipulääkettä suonensisäisesti.

Fasu on ollut väsynyt, eikä ihme kun ei ole saanut nukuttua kunnolla.


Maanantaina soitin Helsingin yliopistolliseen hevossairaalaan ja varasin Fasulle ajan ke-aamuksi. Halusin tutkituttaa mahan ainakin mahahaavan ja hiekkakertymän varalta. Tiistaina Fasu sai iltaheinät aikaisemmin kuin normaalisti, koska ennen noita toimenpiteitä täytyy olla vähintään 16h paastolla.

Keskiviikkona tultiin siskoni kanssa tallille 5 jälkeen aamulla. Fasu oli vielä makuullaan nukkumassa. Eli sentään oli saanut vähän levättyä. Harjattiin poika, laitettiin fleeceloimi, bootsit ja kuljetussuojat jalkoihin. Iskä tuli kuuden jälkeen hakemaan meitä. Siskoni sai taluttaa Fasun traileriin. Ensin Fasu ei suostunut menemään kyytiin kun huomasi ettei ole edes heiniä. Toisen kerran yrittämällä onnistui hyvin. Matkaan lähdettiin n. 6.45.

Aika oli varattu kymmeneksi ja ehdittiin perille juuri ennen sitä. Kävin ilmoittautumassa toimistossa ja sitten otettiin Fasu kopista. Kopista tultiin ulos aika vauhdikkaasti. Klinikan piha oli ihan jäässä, mutta onneksi pysyttiin pystyssä. Vietiin Fasu sisälle ja eläinlääkäri tuli vastaan.

Ensin tehtiin yleistutkimus ja otettiin verinäyte. Sen jälkeen Fasu rauhoitettiin. Talutin Fasun huoneeseen, jossa otettiin röntgenillä hiekkakuvat mahasta.

Seuraavaksi mentiin toiseen huoneeseen, jossa tehtiin mahalaukun tähystys. Talutin Fasun pakkopilttuuseen. Oli mielenkiintoista seurata tähystystä näytöltä. Mahassa oli kuitenkin vielä heinää, eikä lääkäri päässyt tähystämään tarpeeksi pitkälle. Fasu joutui klinikan karsinaan odottamaan ruuan poistumista. Tässä vaiheessa lähdimme syömään Chicosiin. Söin savustettua lohta, pinaatti-perunasosetta ja chili-béarnaise-kastiketta. En pidä tulisesta ruuasta, mutta kun minulla kesti valita kastike niin tarjoilija ehdotti tuota ja sanoi ettei se ole tulista. Ruoka oli hyvää ja täyttävää, en edes jaksanut syödä kaikkea.
Yhden jälkeen mentiin takaisin klinikalle katsomaan Fasua. Siellä se hirnui pelokkaana karsinassaan kuonokoppa päässä. Kahden jälkeen Fasu rauhoitettiin uudelleen ja tähystys jatkui. Mahassa oli edelleen heinää. Paikalla oli lopulta kolme eläinlääkäriä, jotka yrittivät vuorotellen päästä tähystämään tarpeeksi pitkälle. Alettiin jo miettiä vaihtoehtoja mikäli mitään ei alkaisi näkyä. Eläinlääkäri oli näkevinään jotain, joten vaihtoehtoina oli klinikalle yöksi jääminen tai pois lähteminen ja mahahaavan lääkitseminen varmuuden vuoksi. He yrittivät kuitenkin vielä kerran, onneksi, koska vihdoin nähtiin tarpeeksi. Ei mahahaavaa. Vain vähän heinää joka näytti kauempaa katsottuna muulta.

Lopulta päästiin lähtemään klinikalta neljän jälkeen. Fasu oli jo melko virkeä ja hirnui koko ajan pelokkaasti. Talutin Fasun itse traileriin, koska tiesin lastauksen olevan nyt vaikeampaa. Päässäni kuvittelin jo autojen seassa juoksentelevan hevosen. Pelokas hevonen kuitenkin saatiin lopulta koppiin ja palkittiin. Alla yhteenvetoa:

"TUTKIMUKSET JA TOIMENPITEET
Yleistutkimuksessa hevonen on pirteä. Limakalvot kosteat, vaaleanpunaiset, kta < 2 sec. Sfr 36, hfr 32, suolisto +/+/+/+. Lämpö aamulla kotona 37,3. Lihavuuskunto normaali. Paino 435 kg.

Mahalaukun tähystys: Tähystyksessä aamupäivällä todettiin mahalaukussa vielä jonkin verran rehusisältöä, minkä vuoksi koko mahaa ei nähty. Tähystys uusittiin iltapäivällä.

Röntgen: Hiekkakuvassa pieni hiekkakeräymä 3,5 x 8 cm.

Verinäytteet: Valkosoluarvo oli hieman alhainen, bilirubiiniarvo hieman koholla. Ei kliinisesti merkittäviä poikkeavuuksia normaalista.

Reaktaalisesti tunnettavissa kiinteämpi massa kooltaan noin 10 cm x 20 cm. Kyseessä todennäköisesti pakkautunutta ulostetta. Muuta poikkeavaa tai varsinaista ummetusmassaa ei tunnettu. Suositellaan reaktalisointia kotona parin viikon kuluttua, jolloin voidaan verrata tunnetaanko samaa massaa.

HOITO-OHJE
Hiekan poistoon antakaa hevoselle kotona psyllium-kuuri: psylliumia annetaan 1 g/painokilo kerran päivässä 10 päivän ajan.

Jos psyllium-kuurista ei ole apua, voidaan kokeilla kipulääkekuuria (Metacam) reseptin ohjeen mukaan.

Madotus Equest Pramoxilla muutaman päivän kuluttua.

Mäskin (joko panimolta tai kaupallisena, esim. Equistro Gestamash pakkauksen ohjeen mukaan) on todettu olevat hyväksi ruoansulatusvaivoista kärsiville hevosille. Hyödylliset vaikutukset ovat lähinnä paksunsuolen mikrobeihin."


Tallilla oltiin illalla 8 maissa. Jäin vielä vahtimaan Fasun syömistä mahdollisen ähkyn varalta. Häntä heilahteli vähän ja maha värähteli. Heinien syönnin jälkeen Fasu potki n. 3 kertaa. Rauhoittui kuitenkin, joten uskalsin lähteä tallilta 10 jälkeen. Aamulla kaikki oli ollut ok.

Uutta vuotta en jaksanut enää lähteä juhlimaan, katsottiin vain mieheni kanssa ilotulitusta ikkunasta ja kävin nukkumaan.

Nyt ei voida kuin odottaa ja toivoa. Toivon, että Fasulla on mahakipua, joka johtuu tuosta pienestä hiekkamäärästä. Uskon, että se voi olla mahdollista, koska Fasulla on aika herkkä maha. Toisaalta olen myös valmistautunut siihen, että Fasu ei parane ja lähdemme uusiin tutkimuksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti