keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Hevosen yskäKuten aiemmin mainitsin, on Fasulla ollut satunnaista yskää. Olen nyt kirjannut parin kuukauden yskät ylös. Fasu yskii noin pari kertaa viikossa, siinä vaiheessa liikutusta kun alan ravata tai olen ravannut vähän aikaa. Hyvin harvoin myöhemmin, eikä ikinä käynnissä. Kerran olen kuullut sen yskähtävän tallissa. En voi varmasti sanoa, yskiikö se esim. yön aikana, mutta sen verran olen viettänyt aikaa tallilla myös iltaisin/yöllä, että luulisi sen yskineen silloin jos olisi yskittänyt. Tallissahan Fasu eniten pölylle altistuu. Aion jatkossakin kirjata yskät ylös, niin tiedän jos tilanne pahenee/paranee. Joulukuussa Fasu sai Sputolysin kuurin, mutta en huomannut siitä olevan ihmeemmin apua.

Viime viikolla kävi eläinlääkäri, koska halusin tähystyttää Fasun hengitystiet. Samalla juteltiin mahavaivoista ja näytin klinikalta saadut paperit. Klinikalla ei reagoitu hieman alhaiseen valkosoluarvoon, mutta "meidän" eläinlääkäri halusi ottaa uudet veriarvot. Ennen tähystystä eläinlääkäri tutki Fasua.

"Nyt hengitystiheys 20/min, hengitysäänet keuhkoissa selvästi korostuneet, henkitorvessa äänet normaalit. Syke normaali. Hevonen on laihtunut viime näkemältä, kylkiluut näkyvät hieman ja tuntuvat selvästi. Pään ja kaulan imusolmukkeet normaalit. Hieman kirkasta sierainvuotoa (ollut jo pitemmän aikaa).

Hengitysteiden tähystys kävi todella helposti. Sieraimesta työnnettävä letku oli niin ohut, että Fasu antoi laittaa sen ilman rauhoitusta. Näytöltä näki hyvin hengitystiet.

"Kurkunpään edessä huomattavan paljon rakkuloita (lymphoid hyperplasia). Rakkulat ovat merkki immuunireaktiosta esim. sairastettu virustauti, pölyaltistus. Rakkuloilla ei pitäisi olla vaikutusta suorituskykyyn. Ei punoitusta kurkunpäässä. Henkitorven alku normaali."

Fasu sai Ventipulmin lääkettä ja hoito-ohjeeksi ruokinnassa säilöheinä, jota Fasu alkoikin saada jo joulukuussa, mutta mahavaivojen ilmetessä vaihdettiin se osittain takaisin kuivaan. Nyt vaihdettiin taas takaisin pelkkään säilöön. Mahdollisimman paljon ulkoilua ja pölyaltistuksen välttelyä. Eläinlääkärin mielestä Fasulla ei kuitenkaan ole puhkuria. Olen jo valmistautunut, että jos Fasun yskä pahenee, on meillä edessä taas tallipaikan vaihto.

Valkosoluarvot olivat palautuneet normaaliksi, eli jos Fasulla oli jokin virus, niin ainakaan sitä ei enää ole. Nyt kuitenkin punasolut olivat alhaiset. Ell suositteli rautakuuria, joten ostin Ferrobalans rautaliuosta. Lisäksi ostin Racing Energoilia, josta Fasu saa energiaa ja toivottavasti massaa kylkiluiden ympärille. Viime keväänä syötin tuota samaa öljyä 1dl annostuksella, ja saatiin hyviä tuloksia. Heinämaha kasvaa kyllä helposti, mutta Fasulla on aina tullut kylkiluut pintaan helposti. Meille tullessaankin Fasulla näkyi kylkiluut.


17.9.2014 tuhdissa kunnossa sairaslomalla.

23.10.2014

5.12.2014
28.1.2015

Olisi kiva kuulla kokemuksia jos teidän muiden hevosilla on ollut samanlaista yskää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti