torstai 7. tammikuuta 2016

Fasun vuosi 2015


TAMMIKUU
Tammikuussa syötin Fasulle Psyllium kuurin klinikalta saatujen ohjeiden mukaan pienen hiekkakertymän poistamiseksi. Madotin Fasun. Iltaisin olin usein tallilla tarkkailemassa Fasua, koska se potki karsinan seiniä ja huitoi ilmaa takasilla. Aamulla se potki myös loimitettaessa. Öisin Fasu joi huonosti. Sitten turposi toinen sylkirauhanen. Soitin meidän vakioeläinlääkärille ja kuvailtuani oireet ja epäilyn mahahaavasta, sain Fasulle Gastrogard kuurin. 4 päivää lääkityksen aloituksesta oireet helpottivat. Syötettiin lääkettä 20 päivää. Eläinlääkäri kävi tutkimassa Fasua säännöllisesti jatkuneen yskän takia. Fasulle tehtiin hengitystietähystys, jossa näkyi kurkunpään edessä rakkuloita. Aloitettiin Ventipulmin kuuri ja siirryttiin kokonaan esikuivattuun säilöheinään. Otatin myös verikokeet ja niiden perusteella eläinlääkärin suosituksesta syötin Ferrobalans rautakuurin. Fasulla oli myös ripulia. Ventipulmin ei auttanut yskään. Liikutus oli tässä kuussa melko kevyttä, paljon maastoilua. Kraniosakraalihoito oli kuun alkupuolella.

HELMIKUU
Helmikuussa alkoi karvanlähtö. Fasun tarhausaikaa pidennettiin klo 19 asti ja se onneksi suostui jäämään hyvin tarhaan vaikka muut otettiin aiemmin sisälle. Yskä helpotti. Tuulisia päiviä oli jonkin verran, jolloin Fasu oli pirteänä ja säikkyi tavallista enemmän. Rakennettiin Fasulle heinähäkki tarhaan, jotta sillä olisi kauemmin syömistä päivällä. Yhtenä aamuna Fasulla oli ollut ähkyoireita. Se ei ollut syönyt kaikkia aamuheiniään, pyöri karsinassa levottomasti, tarhassa piehtaroi. Päästyäni tallille oireet olivat helpottaneet, annoin Cavalor 911 tuubin ja talutin Fasua. Aloin syöttämään Cavalor Vitaflor 365. Alettiin käymään yksityistunneilla Fasun kanssa kerran viikossa. Karvanlähdön lisääntyessä yskiminenkin lisääntyi kun karvat pöllysivät, joten aloin harjaamaan Fasua mahdollisimman usein ulkona. Helmikuussa lämpötilat liikkuivat -10°C ja +6°C välillä eli aika lämmintäkin oli!

MAALISKUU
Maaliskuussa(kin) sain korjailla heinähäkkiä kun Fasulla oli niin kovat otteet ahmiessaan heiniä verkon väleistä. Tunneilla sain hyviä vinkkejä ja kehitystä tapahtui. Fasu nautti aurinkoisista päivistä ja leikki tarhanaapureiden kanssa. Maaliskuun lämpötilat -4°C ja +10°C välillä.

HUHTIKUU
Huhtikuun alussa Fasu luimi ja potki aamuisin loimitettaessa. Muuten se kuitenkin käyttäytyi normaalisti. Kentän pöllyäminen vaikutti lisääntyvästi yskimiseen. Maastossa Fasu ei yskinyt. Kraniosakraalihoidon jälkeen saatiin ohjeeksi venytellä Fasun jalkoja ja tehdä peruutusharjoituksia. Lämpötilat 0°C - +15°C.

TOUKOKUU
Toukokuussa aloitettiin vihreään totuttelu. Fasu intoutui pukittelemaan muutamia kertoja ratsastaessa. Mentiin kentällä ensimmäistä kertaa jännevamman parantumisen jälkeen puomeja. Fasu innostui laukassa jopa hyppäämään yli. :D Kuun lopulla oli meidän vuoden viimeiset tunnit. Lähetin satulasepälle kuvat Fasun selästä ja satulasta. Lämpötilat +5°C - +20°C.

KESÄKUU
Kesäkuun ensimmäisenä päivänä oli laitumelle lasku. Fasu oli ollut aamulla niin innoissaan menossa laitumelle että suitset jäivät roikkumaan sen päähän ja osa remmeistä katkesi. Ei onneksi käynyt muuta vahinkoa. Yöt Fasu oli vielä tallissa. Muutamia haavoja ilmestyi. Vasemman etusen turpoaminen säikäytti, mutta kylmäyksen ja kolmen vapaapäivän jälkeen oli jo normaali. Käytiin tutustumassa järveen, mutta Fasu ei uskaltanut edes kastaa kaviotaan. Eläinlääkäri kävi rokottamassa ja otti lämpökameralla kuvat Fasun selästä. Satula osoittautui ahtaaksi joten ilman satulaa ratsastus alkoi. Yskä jatkui edelleen. Kesäkuun viimeisenä päivänä Fasu jäi yötäpäivää laitumelle. Lämpötilat +12°C - +20°C.  

HEINÄKUU
Heinäkuun alussa satulaseppä tuli katsomaan Fasun satulan ja tuomiona oli uuden satulan hankkiminen. Satulan etsintä siis alkoi ja ilman satulaa ratsastus jatkui. Paarmat ilmestyivät joten ötökkäloimi otettiin käyttöön. Kenttä pöllysi ja yskiminen jatkui. Fasulla oli hampaiden raspaus ja hieronta. Hierojan suosituksesta jätettiin ilman satulaa ratsastus pois ja jatkettiin pelkästään maastakäsin liikutuksella. Hoidin Fasun selkää Tens-laitteella pari viikkoa. Aloitettiin myös venytysharjoitukset. Kerran taluttaessani Fasua maastossa, se karkasi ja laukkasi tallille. Onneksi ei tullut autoja vastaan! Tuon jälkeen pidin suitsia taluttaessa. Ostin Porcivet karkotteen joka haisi järkyttävälle mutta tuntui toimivan myös paarmoihin. Kuun lopulla Fasun seuraksi laitumelle jäi enää yksi hevonen. Lämpötilat +12°C - +26°C.

ELOKUU
Elokuun alussa löytyi Fasulle satula, Euroriders Diamant koulusatula. Fasun toispuoleisuuden vuoksi ostin sen alle Mattesin karvaromaanin. Fasu sai taas kraniosakraalihoidon. Aloitettiin Cavalor Muscle Fit kuuri sekä Vital Herbs Drainage kuuri. Fasu oli paisunut laitumella jo liian lihavaksi. Yskä jatkui. Loppukuusta ilmeistyivät hirvikärpäset häiritsemään maastoilua. Pesin Fasun kokonaan ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa vuoden aikana. Fasu oli aika väsynyt kun oli ensimmäistä kertaa näin kauan yötäpäivää laitumella. Elokuun viimeisenä sunnuntaina Fasu muutti takaisin meidän omalle tallille. Lastaus ei sujunut ihan helposti, tarvittiin liinat molemmille puolille. Lämpötilat +16°C - +26°C.

SYYSKUU
Elokuussa Fasu pääsi kotona tarhaan, jossa vihreää riitti. Parina ensimmäisenä yönä Fasu ei malttanut oikein nukkua pihatossaan, mutta pian tottui ja alkoi olla pirteämpi. Maastoiltiin paljon. Fasulla oli O.T.E-hieronta. Kengittäjä vaihtui. Yskiminen väheni ja loppui kokonaan. Lämpötilat +7°C - +17°C.
LOKAKUU
Lokakuussa maastoiltiin paljon, venyteltiin ja kasteltiin kuivuneita kavioita. Kuun lopulla aloitettiin Psyllium-kuuri, koska Fasu söi mielellään lehtiä ja juuria maasta. Kompuroi jonkin verran maastossa. Yski muutaman kerran kuun aikana. Päivät alkoivat pimentyä. Lämpötilat 0°C - +20°C.

MARRASKUU
Marraskuussa Fasulla oli madotus ja kraniosakraalihoito. Lunta satoi kuun puolen välin jälkeen, mutta ne sulivat pois. Asensin pihaton oviaukkoon liuskat, joista Fasu ei aluksi uskaltanut kulkea käynnissä. Äkkiä se kuitenkin tottui niihin. Ripuli alkoi. Fasu yskähti muutaman kerran. Lämpötilat -2°C - +8°C.

JOULUKUU
Joulukuussa Fasun ripuli jatkui. Parina päivänä tuli pieniä pukkeja ratsastaessa. Fasu alkoi jumittaa ratsastaessa kun olisi pitänyt siirtyä raviin. Se alkoi myös juoda huonosti yön aikana. Kahtena iltana Fasulle tuli ähkyoireita iltaruokien aikana. Se meni makuulle eikä syönyt kaikkea. Potkiminen alkoi taas. Ostin apteekista ensihätään Esomeprazolia joka helpotti oireita. Soitin eläinlääkärille ja sain Fasulle Peptizole-kuurin. Aloitettiin Fasulle vapaa heinä. Liikutus jäi tässä kuussa vähäisemmälle. Ilmojen kylmetessä yskiminen lisääntyi. Lämpötilat -12°C - +7°C. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti